Friday, April 15, 2011

Permainan tradisional dan Facebook

Assalamualaikum wbt

Dalam dunia yang serba moden ini, banyak urusan telah dipermudahkan banyak urusan menjadi senang tidak kurang juga keburukan yang mendatang. Yang paling menarik tentang dunia moden ni adalah laman sosial facebook. Tak perlu describe lebih semua orang pun tahu tentang laman sosial ni. Facebook banyak memberi pengaruh terutamanya kepada golongan remaja masa kini.


Kalau dulu, kanak-kanak sekolah rendah pandai bermain guli, batu seremban, congkak, konda kondi, main lompat getah, baling selipar, galah panjang dan sebagainya. Namun permainan itu seakan hapus ditelan zaman. Semuanya gara-gara facebook dan laman sosial lain. Bukan lah facebook membawa keburukan sentiasa cuma bagi saya arus permainan traditional ini merupakan sebuah pengalaman hidup yang bermakna. Saya bangga mengatakan saya pandai bermain congkak, batu seremban, dan lain-lain kerana itu merupakan sebuah pengalaman yang saya tak dapat lupakan. Namun zaman sekarang, mereka tidak mempedulikannya.


Zaman kanak-kanak kini berlalu dengan lebih pantas, kerana pengalaman bermain dengan permainan tradisional ini tidak ada dalam ingatan. Meraka cepat menjadi dewasa seiring dengan arus kemodenan. Permainan tradisitonal diganti dengan permainan maya seperti farmville, counter strike, dota dan sebagainya. Sesungguhnya mereka telah hilang satu zaman bermakna dalam hidup.




Bercakap tentang facebook pula, bermacam-macam faedah dan keburukan terdapat di dalamnya bergantung kepada si pengguna. Saya tergelak apabila sahabat saya mengatakan, facebook telah menjadikan dunia ini kurang sejam dari 24 jam kepada 23 jam. Kenapa ye? kerana 1 jam lagi diperuntukkan untuk bermain facebook sahaja. Bila difikirkan semula itulah penangan yang diberikan oleh laman web tersebut.


Bagi saya sebagai seorang pelajar oversea, dengan adanya facebook ini saya rasa lebih dekat dengan keluarga saya, mahupun kenalan saya yang berada di malaysia. Sentiasa ada update yang saya ketahui melalaui facebook. Itulah impak yang terbesar facebook telah beri pada saya. Saya suka melihat profile kawan-kawan saya untuk mengetahui update terkini. Kadang-kadang tergelak, apabila saya melihat status yang disediakan oleh facebook seperti "single, married, divorced,it's complicated, open in relationship dan lain-lain". Pada hemat saya dalam islam hanya single dan married sahaja yang sah untuk dipamerkan yang lain ada yang haram dan ada yang kurang elok untuk diceritakan kepada orang lain.


Dalam konteks dakwah, facebook sangat memberi peranan untuk menyampaikan mesej, nota, mahupun link-link yang baik. Masakan tidak, facebook telah memperamaikan sahabat-sahabat saya membaca mesej dakwah di dalam blog saya. Rating yang tertinggi adalah dari facebook sendiri apabila saya meng"link"kan entry saya di facebook. Ada aktivis dakwah yang hanya menulis note di facebook dan hasilnya ianya dikongsi dengan ramai orang dan mesej dakwah disampaikan dengan cepat dan berkesan. 


Jadi sebagai kesimpulan, arus kemodenan tidak selalunya membawa keburukan. Ia telah banyak memajukan fikiran dan gaya hidup. Semuanya terpulang kepada si pengguna bagaimana untuk mengaplikasikan kemajuan ini dengan baik.






Wassalam


Fikir-fikirkan
Selamat Beramal

2 comments:

Thaaqhib Mohammed said...

"live a life lah! stop fbing and get outside"

hehe

cik mimie said...

zaman ak x de kot game2 mcm ko ckp tu..haha..