Friday, December 11, 2009

Kerjaku Sebagai Caretaker


Assalamualaikum Wbt..


Caretaker ? pe bendu tu?
Caretaker atau name popular die adalah tok siak kat malaysia
Merupakan kerja baruku di sini..


Wei jangan pandang rendah dgn tok siak kat sini
Aku bersusah payah kene interview tau dengan org masjid
Sebelum  ni mane pernah kene interview dgn orang yang bukan malaysia..
So kali ni kene interview dgn omputih + pak arab


Dapat la aku menjadi caretaker
Ada orang kate susah jadi caretaker ni..
Gaji tak berbaloi..
Nak kene bangun awal bukak surau waktu subuh
So ramai la yang dah letak jawatan huhu..

Aku ni baru first week jadi caretaker..
Agak leceh gak la..
Tapi Alhamdulillah sbb aku duk atas masjid je pun
So senang keje..turun je bukak pintu..
Macam bukak pintu rumah aku je..


Cume nak bangun awal tu jelah yang liat skit
huhu..

Tok siak kat sini bukan macam kat malaysia maa..
Lain..beban keje lebih skit kot..
Sebab kan kat sini sume carpet macam Malaysia
So kene vacuum satu masjid..
Lepas tu basuh toilet, tempat wudu'
Yang mencabar tu skrang ni musim winter..
Tandas kat luar..
MasyaAllah punyelah sejuk air die..
Nak kene basuh gak tandas ni
Adoi...

Hari ni hari yang memenatkan buatku..
Nape ye? 
Sebab hari ni hari Jumaat
Jumaat beselah org solat jumaat
So tambah lagi keje
Macam hampar carpet lebih sebab orang solat sampai luar
Pastu lepas solat jumaat
Kutip duit derma

Pegang bekas duk depan pintu buat muke tak malu

Orang bagi derma 
Kita cakap 
JazakAllah je
Tu lah ayat aku yang selalu diulang



Takpelah walau berat mane pun keje die..
Kita buat untuk Allah kan
Ade gak member kate
Sopi boleh la ko dapat gaji
Tu pasal baru nak buat keje


Aku pun menjawab
Aku ni kire bekerja bukan bergorong royong
Bekerja pun dikira ibadah
Ibadah kalau buat dengan ikhlas dapat pahala gak..


So kepada dak2 sheffield khususnya
Mai2 datang Masjid..
Jangan takut masjid sentiasa bersih dibawah kawalanku

Kalu korang buat sepah siap korg
Penat-penat aku vacuum huhu..


Wassalam

22 comments:

Anonymous said...

adam kene ade share sket..

Kejernihanku said...

Aahh takdenye..org ajak keje die tido..tunggu dpt gaji belanja sudeh..

aMaLiNa asyIKin said...

sopi..selamat bekerje..semoge keikhlasan ko bekerje tu mendpt berkat Ilahi

Anonymous said...

guna VISA belajar..
mana boleh kerja..

sudin

Kejernihanku said...

huhu..jgn silap..ini kerje biasa yang tak perlukan visa..kalau malaysian kat sini mmg ramai yang kerja..mcm fruit picking,cleaner and so on..tak perlukan visa untuk kerja mcm ni..cume pasport..yang perlu visa tu keja yang establish..mcm doktor,engineer..atau pun pe2 jelah yang gaji mmg besar la beb..huhu..

Anonymous said...

semoga menjalankan kerja dgn ikhlas sofie..sambung legacy amru kat ic tu..hehe..ko bgn awal dpt jemaah kat masjid..ak bgn awl jadi cleaner je..subuh sorg2. kat company org..ko keje kat rumah allah..jeles2..lagi la dpt dekat ngan NYA.,

hairul

Kejernihanku said...

Alhamdulillah rezki lebih skit..thanks la bro..senang je..duit yang ko dpt dari cleaner tu ko spend pada jalan Allah..insyAllah berkat..and kalopun ko bekerja sbg cleaner..itu pun dikire ibadah gak..so don't worry same2 dpt pahala :)

hairul adhan said...

hopefully la..lps ni semangat nk pgi masjid! haha
in the weekends only!

Kejernihanku said...

ntah hairul lame tak nmpk ko..takkan la tunggu ade event baru nak jumpe ko kot..sedih aku mcm ni.. :( huhu..

Thaaqhib Mohammed said...

peh mantap.. teruja

kat mesir x dak can

Kejernihanku said...

haha..thaqib..sane ada cara lain nak buat pahala..sini sebabkan sedikit org yang nak buat keje2 mcm ni..jadi ana ambik peluang la.. :)

Anonymous said...

alhmdllah..bgus anta wat keje mcm nie..buatla keje nie dgn ikhlas..niat utk mndpt keredhaan Allah...
~waallahualam~

Kejernihanku said...

InsyAllah..doakan ana.. :)

Anonymous said...

insyAllah..shukran cz view blog ana..mutaasif cz add link anta w/out ur permission..

Kejernihanku said...

Anonymous ni fatimah zahra ke? Ya Allah..ana tak kesah pun add link ana..kalo enti rase itu yang terbaik..inysAllah sama2 ambil ikhtibar..

Firdaus said...

Salam...Maasyaallah sheikh! Beruntung la dipilih Allah untuk menjadi siak kat sana. Mudah-mudahan beruntung dunia dan akhirat...

Anonymous said...

na'am..
shukran jazilan..

Kejernihanku said...

Syukran pok cik ala ziarah..enta pun dah ada blog rupenye..erm selamat beristiqamah dan berdakwah melalui penulisan..
To fatimah..syukran ala ziarah.. :)

Anonymous said...

afwan=)

Anonymous said...

Alhamdulillah...jgn lupe ye 10%...hehe

-Daus-

Kejernihanku said...

Eh daus bukan haritu dah halal kan ke semue hehe.. :)

~CaHaYa @gaMAkU~ said...

asopi..nini tabik kat asopi..teharu nini bile asopi keje jdi tok siak..alhamdulillah..hehe