Thursday, December 3, 2009

Peringatan Buat Aku Kamu Dan Kamu :)


Assalamualaikum Wbt 


Rasenye dah lama tak update blog ni, agak berhabuk dan bersarang huhu..
Sebelum ditegur baik update dulu blog ni..
Raya korban atau leboh sinonim raya haji baru sahaje lepas kan..
Lepas tgk kawan dari NZ balik beraya kat malaysia..terasa jeles yelah dorg kan summer skrang
Lepas tu dapat beraya bersama family tercinta (lagi2 jeles)..
Tapi bile pikir balik..aku dulu waktu summer dapat beraya gak dengan family
So mana lebih baik?
Hari raya Aidilfitri ke Hari raya Aidiladha..

(Jawab la sendiri)



Kite sering mengeluh dalam sesuatu situasi...
Kadang-kadang kite tak tau yang Allah telah berikan kite yang terbaik..
Tapi kite sendiri tak pernah nak bersyukur dengan pemberian Allah..
Apa yang selalu buat adalah mengeluh mengeluh dan mengeluh...


Assigment banyak mengeluh..
Test mengeluh..
Design project mengeluh...


Adoi..banyaknye keje kan??


Dah name pun student beb..
Tak rock la takde keje.. hehe..


Ada yang kate aku takde mase la nak buat keje sume ni..
Nak kene attend kelas lagi..Nak kene bace untuk exam lagi..macam2 la alasan


Tapi yang peliknye..dalam mase ko kate ko bz tu..
Boleh plak bukak facebook.., boleh plak layan citer anime..
Boleh plak update blog :p


Jadi mane perginye mase ko tu kan?
Masa sentiasa ada..ko je yang tak pandai gunakan die..


Sebenarnye entry kali ini adalah untuk aku sendiri..bermuhasabah diri...
Saje masukkan kat blog, sebab aku tau..ramai orang macam aku kat luar sane..


Dah namenye sudent buat la cara student..
Tak payah la nak mengeluh..and alasan masa lagi tak boleh pakai..
Ingat kalo ko dapat bukak facebook atau pe2 jelah yang tak perlu dibuka dikala waktu dah suntuk ni..
Jangan cakap ko takde masa..

Sebelum tu saje nak uji korang tengok korang stress ke tak
Cara die..Korang tgk gambar ni lame-lame..
Jangan kelip-kelip mata..
Datang la ribut taufan ke, putin beliung ke, Tsunami ke, Perompak Masuk,
Jangan Kelip Mata.. :)


Kalo korang tgk gambar ni bergerak makenye korang tengah stress macam aku
Jadi same-same kite muhasabah diri



Peringatan buat aku sendiri..
Mari kite bermuhasabah diri..
Besar fadhilatnye..


Fikir-fikirkan
Wassalam :)

Entry kali ini bersifat santai
Maaf sekiranya bahasa yang digunakan agak kasar :)

7 comments:

sUtErA_nAjm2 said...

arrrr gambar itu bergerak gerak la... tengah stress rupenye akak ni... sampai jadi kecik mate nk s0h berenti gerak, malangnye gagal... ia tetap ber0mbak kemudian 0mbak kemudian 0mbak kemudian... kemudian... kemudian muhasabah diri...

Kejernihanku said...

haha..jom2 muhasabah diri..cube try lepas solat ke? nak tau solat khusyuk ke tak? mesti tenang kan lepas solat..hurm idea menarik tu huhu..

thaaqhib said...

erk... anime ek?

erm..banyak ek masa

cuma ..tu la.. kene belaja nak fokus..

fokus hilang..masa terbuang

Kejernihanku said...

betul tu..tahqib..
bertuah dapat pandangan dari ustaz mesir ni.. :)
sebenarnya Ujian kesenangan dari Allah adalah lebih bahaya daripada ujian kesusahan..
Ujian kesenangan menjauhkan kite dari Allah..tapi ujian kesusahan mendekatkan kite dengan Allah..
Jadi bile bersenang tu..ingat la Allah sentiasa..inysAllah selamat dunia akhirat :)

MOHD. FIRDAUS BIN SALLEH HUDIN said...

sopee, ana x stress pun.
tapi gambar tu gerak2 jugak.
tipu la.
(jgn lupa dtg kenduri nnt ya)
:P

Kejernihanku said...

hehe..mungkin itu sume ilusi optik..ala ustaz os, tak sure lagi la..boleh dtg..enta buat waktu winter, tak balik kot..ustaz dah tak balik mesir ke? ape2 pun ana ucapkan selamat pengantin baru..mabruk alaihum..semoga perkahwinan ini menambahkan lagi semangat juang dalam berjihad di jalan Allah :)

RA said...

Knpe ak tgk gmbrny x b'gerak?
ak bergerak bru ia berpusing.
bile ak kaku ia berhenti.