Wednesday, December 5, 2012

Sejernih Air Yang Mengalir 1


Kriiiiing... 


bunyi loceng memecah kesunyian pagi..mata berkelip-kelip melihat jam yang sudah pun menunjukkan pukul 5.00 pagi. Terkejut dengan waktu tersebut, umie terus bangun dan berlari ke bilik air untuk membersihkan diri dan menyiapkan diri untuk solat tahajjud serta amalan-amalan lain di waktu qiam. Pukul 5.45 pagi azan subuh akan berkumandang, jadi beliau tidak mempunyai banyak masa untuk menyiapkan diri. "Alhamdulillah.."bisik hatinya, Allah masih mempermudahkan baginya untuk menunaikan tuntutan mulia iaitu berqiamullail. Ramai yang masih tidur sedangkan yang lain merintih memohon keampunan kepada Allah, meminta doa dan mendekatkan diri kepada Allah diwaktu sebegini. Kata-kata mas'ulah beliau masih lagi terngiang-ngiang di benak pemikiran Umie akan kelebihan solat tahajjud dan juga banyak diterangkan kelebihan bersolat di malam hari ini di dalam Al-Quran, Firman Allah: 

"Lambung mereka jauh dari tempat tidurnya sedangakan mereka berdoa kepada Tuhannya dengan rasa takut dan harap dan menafkahkan sebahagian dari rezeki yang Kami beri kepada mereka. Seseoranpun tidak mengetahui apa yang disembunyikan untuk mereka iaitu (bermacam-macam nikmat) yang menyedapkan pandangan mata sebagai balasan terhadap apa yang telah dikerjakan mereka".(As Sajdah, 16-17). 


Pagi yang indah, embun menitis, cahaya sayup-sayup kelihatan di ufuk timur, maka bermula lah semula kehidupan manusia, bertebaranlah manusia di setiap inci bumi ini untuk mencari rezeki. Begitulah kehidupan manusia sehari-hari. "Dan Kami Jadikan Siang Untuk Mencari Penghidupan" (An Naba',11). Umie sudah bersiap seawal 8 pagi untuk menunaikan tanggungjawabnya sebagai seorang mahasiswi. Dia mengenakan tudung labuh hijau kegemarannya. Walaupun persekitarannya dikelilingi dengan maksiat, aurat boleh dilihat di merata-rata tempat, pergaulan bebas menjadi kebiasaan, namun tidak sedikit pun melemahkan pendirian umie yang telah terbiasa mengenakan tudung labuh di Malaysia dan meneruskan pemakaian tudung labuh beserta baju kurung di Sheffield, UK. 


"Nisah cepat skit..kita dah lambat ni, skrang dah pukul 8.30 pagi, pukul 9 kejap lagi kelas dah nak mula ni" keluh umie. 

"Releks la umie, bas kan ada..tu ha..bas 52 ke Mappin building ada banyak la setiap 7 minit tau..kate sini UK..releks la." nisah bergurau.


Umie mengerutkan dahinya, memang benar perjalanan ke Mappin Building mengambil masa 20 minit sekiranya berjalan kaki, namun sekiranya menaiki bas perjalanan hanya mengambil masa lebih kurang 10 minit. Namun itu tidak membuatkan hatinya lega. 


"Ok dah siap jom turun.." nisah mengajak

Umie dari awal lagi sudah berdiri tegak di hadapan pintu menunggu sahabat baiknya itu. Mereka mengambil bas ke university setelah 5 minit menunggu, memang perkhidmatan pengankutan awam di Sheffield sangat cekap dan cepat, tiada masalah untuk tidak berkereta di sini. 
"Umie banyak la assigment kene hantar minggu ni, lecturer omputih ni..dorang yang nak raya krismas, kita pulak jadi mangsa, semua nak disiapkan sebelum krismas".keluh nisah.

"Nisah tak baik mengeluh Allah tak suka, kita kan kat negara orang, bukan negara kita, kene la ikut cara dorang, ada pulak boleh merengek pasal hal ni", terang umie.

"Umie ni orang main-main jelah, saje je nak tengok reaksi awak"

"Tulah siapa suruh kacau kita, kan dah kene ceramah free," balas umie.

Mereka berdua ketawa kecil.

_____________________________________________________________________________________________
"You are doing a good work, Asyraf, keep it up, your thesis draft is good enough, you may submit your thesis anytime if you want, have you decided the date for your viva? " supervisor asyraf bertanya..

"Thank you Dr Robert, I will try my best, nevertheless I'm not prepared for the viva yet, by next month I will inform you, InsyAllah.". Jawab Asyraf.

"What did you say?.. insssssyaal aaal.. la", tanya Dr Robert pelat.

"Oh InsyAllah mean god willing or by permission of god" jawab Asyraf

"Oh I See, you do practice your religion everywhere, that is very nice of you" puji Dr Robert.

"For me, Islam is the way of life Dr Robert, is there anything else I can do for you?"

"Oh..nothing else, you may leave now"

"Thank you Dr". Jawab Asyraf dengan penuh hormat. 

_____________________________________________________________________________________________

Asyraf berlalu pergi menuju ke makmalnya semula. Sudah hampir 4 tahun beliau mengambil masa untuk menyiapkan research project nya, mendapatkan segulung ijazah bukannya mudah, namun itu tidak menghalangnya untuk terus menuntut ilmu di tahap yang paling tertinggi iaitu phD.

Fikiran Aysraf masih berlegar-legar, walaupun beliau hampir berjaya menamatkan PhD nya, namun ada sesuatu yang dirasakan tidak cukup baginya. Hatinya tidak tenang, dia tidak mampu memikirkan apa punca nya.

"Duhai hati, mengapa kau begitu kasar denganku, apakah kesalahanku padamu?, adakah aku membuat dosa kepada Allah?, mengapa aku tidak boleh tenang?" monolog asyraf sendirian.

Asyraf bergerak ke muslim prayer room di bangunan electrical department untuk bersolat duha serta ingin mengurangkan keresahan hatinya yang tidak tahu mana puncanya. 

Firman Allah : Barangsiapa yang bertakwa kepada Allah, nescaya Allah akan lepaskan ia dari masalah hidup Dan diberikannya rezeki dari sumber yang tidak diduga. Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkan keperluannya. Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan (yang dikehendaki ) Nya. Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu. (Surah At-Talak , 2-3)

Usai solat dhuha, Asyraf berjalan menuju ke St. George library untuk meminjam buku chemical process and bioengineering, disebabkan semalam beg beliau sangat berat, beliau menangguhkan untuk meminjam buku tersebut, namun alangkah terkejutnya apabila buku tersebut sudah tiada.Memang buku tersebut agak limited kerana jarang orang menggunakannya. Beliau segera menuju ke kaunter pinjaman buku dan bertanya berkenaan buku tersebut. 
"Oh..this book has just been borrowed by that girl" kata pustakwan sambil menuding jari ke arah wanita yang baru saja berlalu pergi.

Tanpa membuang masa, Asyraf mempercepatkan langkahnya untuk mengejar wanita tersebut.

"Excuse me, sister"

Wanita tersebut berpaling

"Umie !!!!!!....." Asyraf terkejut..

"Abang Asyraf !!!!!..."

Bersambung....

1 comment:

mat said...

asopi,,ak x baca lagi,,saja mai melawat sat,,nti ak baca,,dah lewat ni,,sok ak keja,,haha