Sunday, September 13, 2009

Bila Yang Baik Itu Dianggap Pelik Tapi Yang Batil Itu Dianggap Biasa




Assalamualaikum wbt


Semalam ana pergi ke Masjid India
(ade la beli skit2 barang utk raya)


Sekadar gambar hiasan tiada kene mengena dengan gadis berpurdah tu ok


Fuh ramai giler kat sane beb..
(poning kopala den duk sana)


Ana mempercepatkan langkah beli pe yang patut pastu terus balik


Waktu tunggu KTM tu satu hal lagi ramai giler org


Ana pun duk kat satu sudut terpencil kat ktm bank negara tu
(bawah tangge je)


Then ade la sorang mamat ni dtg

Duk kat sebelah ana



Die tegur ana


Die tanye ana datang sorang ke?


Ana kate aku datang sorang je


Die tak caya


Die kate takkan la datang KL waktu ni sorang2


Aku pun pelik je asal plak ko cakap mcm tu


Die cakap ni MESTI DATANG DENGAN AWEK NI kan




Tak logik la datang sorang2


Ya Allah, Pehal la budak ni
(dalam hati la ana cakap)


Ana malas nak cakap pe dah


Ana pun senyum jelah
(bukan maksudnye ana mengiyakan ok,cume malas nak layan)


So die pun cite la


"Aku pun datang dengan awek aku beb.."


Ana pun layan la cite die
"Aku ni budak bese2 je tak pandai mcm awek aku, die budak UM"


Die cite lagi


"Bercinta ni susah la, asyik nak kene jage hati pompuan tu je"


"Aku sebenarnye bukan die je, aku PASANG SORANG lagi"
" Takut die belah nanti"


Ish2 tak patut
(dalam hati ana berbicara :) )


Die sambung lagi


"Sebenarnye tadi aku bagi balik gambar kat die, die mcm nak clash je dengan aku"


"Kiteorang asyik gaduh je dalam tepon"


"Tapi bile jumpe ok plak"


Ana tanye bile korang jumpe lagi


Die jawab


"Ni baru kali pertama lepas 3 tahun"


Adoi memang la tak gaduh baru kali pertama jumpe

(Ni pun cakap dalam hati gak)


So disambungkan cite


"Tapi aku kire baik gak, sebab aku tak  bakar gambar die"


"Kalo aku jahat dah lama aku bakar gambar die bukan bagi balik kat die"



Ana pun senyum jelah


Tibe2 KTM berhenti kat stesen ana


Sebelum tu ana sempat cakap samting kat die



Ana pun cakap la..


First kalo ko nak suke orang tak payah pasang lagi satu


Second yang minat UM tu kalo ko betul suke die pegi jumpe mak ayah die senang


"Die kate giler ko, BERCINTA la dulu baru pikir serius"


Ana pun senyum jelah


And ana kuar dari KTM dengan berdoa agar die bahagia dunia akhirat


_________________________________________________________________



Sahabat2 ku


Ku coretkan cerita ini bukanlah untuk memburukkan die


Tapi ingin menunjukkan menteliti remaja zaman skrang


Yang BAIK itu dianggap PELIK


Tapi yang BATIL itu dianggap BIASA


 Ana nak highlightkan

First



Die merasa pelik bile ana datang KL tanpa ada awek menemani
(tu sebab skrang ni sume dtg KL dtg makwe pakwe kot)


Second


Bercinta tu senang betul diungkapkan tak rase bersalah pun


Dah la bercinta cara tu dah salah pastu pasang satu lagi
( Pe cite ni bro, tak setia langsung)
(Kesian kat kaum hawa tu)



Third


Bile ana cakap pegilah jumpe mak ayah die dulu

Minta kebenaran nak berkawan dengan anak pompuan die


Die boleh marah plak kat ana,

Die kate tak bersedia lagi
( Bro kalo ko tak bersedia jangan nak suke anak dara orang)


Ingat wahai kaum lelaki


Allah berfirman

"Dijadikan indah pada (pandangan) manusia kecintaan kepada 

apa-apa yang diingini, iaitu wanita-wanita"
(Ali Imran:14)


Jadi pandanglah mane2 wanita mesti ade getaran dalam hati


Waktu tu antara iman dan nafsu berbicara


Tapi Islam dah sediakan satu medium yang sesuai untuk melepaskan nafsu di jalan yang benar


Firman Allah


"Dan diantara tanda-tanda kekuasaanNYa ialah Dia menciptakan
untukmu ISTERI-ISTERI dari jenismu sendiri, 
supaya kamu rase cenderung dan merasa tenteram  kepadaNYA 
dan dijadikan Nya diantara rase CINTA KASIH dan SAYANG,
sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat
tanda2 bagi kaum yang berfikir"
( Ar-Rum 21 )



Jadi Kesimpulannya


Kalo antum nak BERCINTA dengan kaum hawa


Satu je jalan die tiada dua


BERKAHWIN



Waa..bestnye waktu ni



Kalau tak nak pk lagi pasal kahwin jangan pikir nak bercinta lagi ok..


Fikir2kan dan Selamat beramal

Wassalam





7 comments:

sUtErA said...

emmm bestnya gamba tu (-_-)!!

Anonymous said...

batil tu pe bende??

_nini_

sweetbutterfly said...

baru shopping baju raya ke...???
hehe..

tula..nape jalan sorang-sorang..biasanya perempuan yang jalan sorang-sorang kena tegur..lelaki pun same jugak ek..=P

Sekarang memang macam tu..konon tanpa pakwe/bf sunyi..tak phm betul

Kejernihanku said...

lor nak buat macam mane..cuti kat malaysia ni pelik orang cuti summer,malaysia mane cuti hehe..so jalan la sorg2..bile lagi nak jalan sorg2 kan..nnti dah kawin jalan la dengan isteri senang buat pe nak jalan dgn awek hehe..

madrasatuna said...

waaahh...

skrg ni citer bab kawin je eh..

hehe...

teruskan usaha..moga amal diterima Allah i'Allah

Kejernihanku said...

Ish2 ni baru entry pertama pasal kahwin k..

takde maknenye..

insyAllah doakan ana...

:)

Anonymous said...

tu r...
g bli bj raye xnk ajk aku...
tp kalo aku kuar ngan ko nnt mamat tu pkr len plak...
xpe2...better ko jln je sorg...hahha..