Tuesday, September 8, 2009

Peristiwa Terawikhku

Assalamualaikum wbt
Alhamdulillah setelah aku tak tau nak buat pe waktu cuti ni,
Update blog menjadi pilihan hatiku,
Kali ni aku nak cite pasal "Solat terawikhku"
Harap kite sume dapat pengajaran dari ceritaku ini
Aku bersolat di surau ni

Sebelah tu van jenazah, tujuan die letak kat situ untuk bagi sume insaf dulu ( jgn men2)
Ok cite ni berlaku lepas solat 8 rakaat la bro,
Beselah orang ramai dah balik
(ikut sunnah)
Tapi aku tak balik lagi
Pastu ade la sorang pak cik ni die solat sebelah aku
( sebelum ni orang len solat sblh aku)
Cite die jadi lepas beberapa rakaat die solat sebelah aku
Aku sebenarnye perasan gak yang tangan die asyik berlage je dengan tangan aku
(pe cite ni pak cik)
Aku rukuk, berlaga,iktidal,sujud sume berlaga la dengan tangan die
(tapi takpe maintain beb)
Aku tak kesah pun
 Bagus pe bersentuhan
Barulah ion2 dalam badan mengalir antara satu sama lain
(name pun solat jemaah kan)
so lepas habis sume solat la,tapi sebelum solat witir
(aku kuar dulu sbb dah nak pedom aku ngantuk sangat)
Aku pun kuar la pg kat adik2 jiran aku yang baru form 1
(lepak dgn budak2 je)
Mane tak nye dah kalo mmbr sebaya aku sume tak nmpk batang hidung lepas 8 rakaat
So pak cik yang duk sebelah aku tu pun dtg kat aku
Die tibe2 marah aku sbb waktu solat tadi byk berlaga tanagn dgn die
Aku pun minta maaf la
Pastu,die tambah plak perisa stawberry kat aku, die kate plak
"Kamu ni kalo nak solat, solat la elok2 
ni tangan macam SOTONG"
 
 Perhatian ni bukan tangan aku
Tangan pe pak cik
TANGAN SOTONG NAK
Tangan pe
 TANGAN SOTONG NAK
Tangan pe
TANGAN SOTONG NAK
Burung pe
BURUNG MURAI NAK
Agak malu di situ, di depan adik2 jiranku yang comel2 itu
Aku di malui wuuu...
Tapi aku senyum je kat die
Sebab pe?
1. Die tu pak cik (respect skit)
2. Dulu waktu kecik, Ustaz aku selalu pesan sabar tu separuh dari iman
3. Senyum tu satu sedekah
4. Aku tau die yang bersalah, dah kalo solat berjemaah tu tak payah la bukak tangan besar
mcm solat sorang diri
5. Aku lagi suke bersentuhan bile jemaah ni (bukan sbb gay ok)
byk fadilatnye (korang carilah sendiri)
So pengajarannya di sini banyak
Tapi aku nak highlightkan adalah
Bile solat berjemaah, Rasulullah amat galakkan bahu bertemu bahu,kaki bertemu kaki
So maknenye nak tak nak kite perlu bersentuhan dgn orang sebelah kite
Tapi bile satu ruang tu sempit 
Solat la seadanya dengan tidak menggangu orang disebalah
Jadi jangan sebabkan kite nak selesa, orang lain terseksa
(huh bermadah plak)
Dalam hal ni takde sapa salah or betul,
Mungkin aku pun salah sebab buat die rase tak selesa
Oleh itu, kalo pak cik bace blog saya ni
 Saya minta maap ye.. :)
(pak cik boleh tinggalkan komen untuk post ni, tu pun kalo pak cik bace)
Korang jangan menyamar jadi pak cik tu, sebab aku tau ciri2 pak cik tu huhu..
Fikir2kan dan selamat beramal :)
Sekian Wassalam


6 comments:

Adam said...

"Rasulullah amat galakkan bahu bertemu bahu,kaki bertemu kaki"

Haritu saya sembahyg nak rapatkan kaki dgn pakcik sebelah...dia kata saya pijak2 kaki dia pulak.

Bila kata org mesir selalu tgur rapat kaki...dia kata Mesir mazhab lain.

Kemudian baru saya sedar, org malaysia xsuka sembahyang rapat2.

Kejernihanku said...

Salam..betul la tu,sebenarnye Rasulullah suruh solat rapat2 tu ade hikmahnye, yang selalu kite dgr sbb jgn bagi syaitan masuk sume tu la kan, tapi kalo anta bace buku solat sains karya prof pe ntah dari university malaya,byk fadilat yang boleh dpt,takpe yg penting kite tau fadilatnye,kalo org tak nak kite raikan penduduk di tempat tersebutm itu yg lebih afdal,huhu..
wassalam

sweetbutterfly said...

Hm..kalau perempuan pulak lain cerita...ade makcik2 pulak suke rapat-rapat sangat sampai nanti tahiyat akhir boleh terduduk atas kaki..bukan pe..kesian pulak kalau nak terduduk atas kaki makcik2 tu..belom lagi kalau tersujud atas telekung org sebelah..kena tunggu org sebelah tu bangun baru boleh bangun.hehe

~Itula agaknya antara kemanisan solat jemaah..=P

Anonymous said...

weh sopi..ko takot ker dngn pakcik 2??
marah la dia balik,berani kerana benar sopi:p..
sengal la pakcik 2..hahaha

Kejernihanku said...

ala..die kate tgn aku mcm sotong sbb lepas angkat takbir je tangan aku bergelut asyik kene tangan die je,mcm la tangan die tak kene tangan aku adoi...

Kejernihanku said...

haa..tul la tu butterfly mmg indah solat jemaah ni, bile lagi korang nak bersentuhan dgn pompuan lain tu kalo pompuan la,kalo laki bersentuhan dgn laki la kan...kalo waktu2 bese korg nak ke bersentuhan kaki dgn kaki, bahu dgn bahu, takde nye,nnti org pk pelik kat ko, so waktu solat jemaah la korg nak bermanje,bersentuhan antra satu same len,baru lah ukhwah dlm menghadapat Allah kan..huhu..