Monday, September 6, 2010

Kemuliaan Al-QuranAssalamualaikum


Alhamdulillah, setelah membelek-belek komen di facebook ini, ramai di antara sahabat-sahabatku yang meratapi pemergian ramadhan yang akan melabuhkan tirainya dalam 4 atau 5 hari lagi, satu suasana yang baik di situ, menampakkan perubahan dan impak yang positif di dalam diri. Memang ramadhan memberikan sebuah makna yang mendalam bagi mereka yang mengambil 100 % makna ramadan tersebut.


Di dalam Al-Quran, hanya satu bulan sahaja yang disebut Allah secara direct iaitu lah bulan Ramadan, apa makna di situ? maknanya bulan ini sungguh mulia.Selain itu,  dalam banyak-banyak hari, Allah memuliakan satu hari dengan mengurniakan ganjaran 1000 bulan pahala ibadah itulah Lailatul Qadr. Dalam satu hari itu ada satu waktu dimana manusia akan berasa tenteram dan aman dan berasa dekat dengan Allah, waktu itu adalah waktu malam.
Jadi kesimpulan di sini adalah, sebuah malam yang sangat tenang di mana Allah sangat dekat pada hambanya, pada malam yang menyamai seribu bulan beribadat di dalamnya, dan malam tersebut berada di bulan yang Allah paling sayang sehinggakan disebutkan dalam Al-Quran. Disebabkan kemulian dan keindahan malam tersebut Allah memilih malam itu untuk diturunkan Al-Quran yang penuh hikmah. mengapa? kerana Al-Quran itu juga sangat mulia, di dalamnya terkandung pelbagai ilmu sehinggakan ilmu yang kita tidak sangka pun sudah termaktub dalam Quran berabad lamanya. 


Di sini kita dapat melihat kemulian Al-Quran yang dipelihara oleh Allah sehinggakan pemilhan hari untuk diturunkan sahaja merupakan hari paling baik dan waktu yang paling baik serta bulan yang paling mulia. Itulah mukjizat Al-Quran yang kita selalu dengar, tapi tak nampak,  ada Al-Quran tapi simpan, ada yang buat Al-Quran tu sebagai alat untuk halau jin syaitan supaya tak masuk rumah, ada yang buat Al-Quran tu sebagai perhiasan rumah semata-mata ada lagi yang buat Al-Quran tu barang hantaran perkahwinan semata-mata. Sedangkan Al-Quran jauh lebih memberi kesan yang mendalam bagi sesiapa yang membacanya. 


Syed Qutb memahami dan mensyarahkan setiap ayat Quran baris demi baris dan ayat demi ayat dengan sangat mendalam di dalam kitabnya fi zilalil Quran, menyebabkan dia menangis setiap hari, bersujud tak kesudah kerana makna Al-quran padanya sangat jauh mendalam kepadanya daripada kita yang hanya membaca tapi tak tahu maksud. 


Saya ingin membuka minda kalian akan kebesaran Al-Quran sebagai contoh, tahukah kalian, Al-Quran telah diturunkan sebelum pembukaan kota mekah lagi, Ayat Al-Quran diturunkan dari luh mahfuz ke langit dunia sebelum diturnkan secara wahyu kepada Nabi Muhammad SAW secara berperingkat-peringkat. Dalam Al-Quran banyak menerangkan tentang perang badar, serta beberapa perang lain, yang pada ketika itu perang-perang tersebut tidak meletus lagi. Tapi Allah dah tetapkan dan Maha Mengetahui akan berlakunya peperangan ke atas Nabi Muhammad SAW dan Allah juga mengetahui natijahnya. Jadi itu adalah bukti bahawa Al-Quran ini mukjizat yang besar, selepas beberapa lama barulah turunnya Ayat Quran tentang perang badar dan peperangan lain.


Orang biasa mungkin membaca Quran, kita juga membaca Quran, orang biasa memahami maksud tapi kita mengetahui tafsirannya sekali, orang biasa  merasakan biasa, tetapi kita merasa perubahan, orang biasa berebut-rebut untuk khatam dan kenduri, tetapi kita membaca dengan penuh tartil serta mengharapkan pengharapan dari Allah. Jadi mari kita check diri, adakah kita termasuk di dalam golongan orang biasa? tepuk dada tanya iman


Fikir-fikirkan 
Wassalam.

No comments: